homepage

foto's op flickr

voorbereiding gastenboek

 

Tips over de Rocky Mountains en de westkust

   

 

 

Wildlife

Via de link naar flickr kun je een slideshow zien van het wild dat wij zagen. Onderstaande foto's heb ik zelf gemaakt:

wolf wolf: ongelooflijk om een wolf in het wild te zien. Deze wit gekleurde wolf zagen we in Yellowstone, het alfavrouwtje van de Canyon Pack. Er leven zo'n 150 wolven in het park, verdeeld over 25 roedels. 's Ochtends vroeg heb je de grootste kans om ze te zien, vanaf zes uur staan in Lamar Valley de wolf watchers met hun spotting scopes. Je hebt geduld en wat geluk nodig. De eerste wolven zijn in 1995/96 in Yellowstone teruggekeerd, gevangen in Canada. En ze doen het nu erg goed, jagen meestal op wapiti-herten (elks) en soms op bizons. Er leven verder wolven noordelijk vanaf Yellowstone, ook langs de kust.
mountain lion / cougar mountain lion: een poema zie je zelden, deze kwamen we tegen in Banff NP. Bijzondere ervaring en wat een machtig gezicht. Ze eten voornamelijk herten (deer) en wapiti's (elks). Vanuit een boom houden ze de paden in de gaten en bespringen vervolgens hun prooi. In de Rocky Mountains leven ze in de strook van lager gelegen valleien tot aan de boomgrens. Verder is geheel BC hun leefgebied, eigenlijk overal waar herten leven (ook nog in de 'foothills'). Elk jaar lees je wel in een Canadese krant dat ze een kind of eenzame jogger / fietser pakken, die ze dan besluipen en op hun rug bespringen. Op schouderhoogte zijn ze 80 cm, in de lengte anderhalf tot twee meter.
grizzly grizzly: in de Canadese Rockies leven er nog zo'n 150 - 200. Ze komen het meeste voor in Jasper National Park; de hoogste dichtheid aan grizzlies vind je in Waterton National Park. In Banff NP leven er zo'n 40 - 60 grizzlies. Ze zijn beschermd en erg kwetsbaar omdat hun aantal afneemt vanwege steeds verdere beperking van hun leefgebied en lage geboortecijfers. Grizzlies zijn vrijwel continue bezig op zoek naar voedsel om genoeg calorieën binnen te krijgen voor hun winterslaap. Ze struinen van bergdalen tot bergtoppen. Zie verderop bij de tips de hotspots waar wij veel grizzlies hebben gezien.
black bear black bear: in Noord-Amerika leven zo'n 500.000 zwarte beren, waarvan 300.000 in Canada. Het is daarmee geen bedreigde diersoort. De zwarte beer houdt van wat afwisseling tussen bos en wat meer open vlakte in lagere gebieden. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit grassen en bessen. Vlees maakt maar zo'n 15% van hun voedsel uit: dat zijn dan voornamelijk eekhoorns en dode dieren (berggeiten, herten, bighornschapen), die aangereden zijn of omgekomen bij lawines. Zie verderop bij de tips de hotspots waar wij veel beren hebben gezien.
moose moose: een eland, met hun lange en grote poten banjeren elanden graag door drassige weiden. Het is het grootste gewei dragende beest ter wereld, en komt voor in de noordelijke gebieden van Noord-Amerika, Europa en Azië. Een mannetje kan zo'n 600 kg wegen en komt tot 2.00m schouderhoogte. Waterplanten vormen het voornaamste voedsel. Het meest hebben ze te duchten van wolven, naast de mens vanwege aanrijdingen van treinen en auto's. Hun aantal loopt achteruit. Wij zagen ze vooral 's ochtends en 's avonds ten zuiden van Canmore (aan Hwy 742, een onverharde weg, niet geschikt voor campers), in Waterton en in Many Glacier (Glacier NP / USA).

 

buffalo buffalo: rond het jaar 1790 bevolkten de bizons met 60 miljoen stuks de prairies, en in 1890 waren er nog maar 1090 over. De massale slachting werd ingeluid met de komst van de blanken en hun geweren. Maar niet alleen de bizons waren slachtoffer, ook de prairie-Indianen waren afhankelijk van de bizons. Met de uitroeiing van de bizons verdween ook de traditionele levenswijze van de oorspronkelijke bewoners van het Noord-Amerikaanse continent. Bizons vind je nog op enkele daarvoor aangewezen stukjes prairie.
coyote coyote: de coyote (Canis latrans) is nauw verwant aan de wolf (Canis lupus), maar is kleiner (lengte max 1.30 m) en lichter (15 - 20 kg). De coyote eet vooral kleine knaagdieren en konijnen, maar ook bessen en gras. Z'n leefgebied strekt zich uit van Alaska tot aan Midden Amerika, leeft alleen of in kleine groepen, met name in prairieachtig gebied en in niet te dichtbegroeide bossen. In tegenstelling tot de wolf doet de coyote het juist goed in gebieden waar de mens ook leeft.
red fox fox: vossen kunnen ook zwart gekleurd zijn in een fase van hun leven. Zoals deze vos die we zagen we aan de kust op San Juan Island (USA). Leeft hier niet van origine, maar door mensen gebracht om de populatie konijnen (ook door de mens uitgezet) onder controle te houden. De vos heeft een schouderhoogte van 35 - 40 cm, staat hoog op de poten, heeft een lengte van 60 - 90 cm. Kan zo'n 5 tot 7 kilo wegen. De vos komt wijd verspreid voor: bossen, bergweiden en toendra-landschappen.
elk elk: een elk, ook wel wapiti genoemd, is een groot hertensoort. De vrouwtjes verblijven vrijwel het gehele jaar in de lagere delen van de bergdalen, samen met hun jongen. De mannetjes trekken alleen of in kleine groepen rond op wat hoger gelegen weiden. Vanaf eind augustus en begin september trekken de mannetjes naar de lagere delen van de bergdalen, dan breekt de paartijd aan. De geweien van de mannetjes beginnen vanaf april te groeien, en het aantal punten op een gewei geeft de leeftijd aan.
white-tailed deer white-tailed deer: er komen twee soorten herten voor, dit is de 'white-tailed deer'. In de zomer zijn ze wat meer rood van kleur, en in de winter wat grijzer. De staart van de white-tailed deer is wat breder, en is helemaal wit. Herten rennen snel weg als je ze tegenkomt, en kijken vanaf een veilige afstand om hun volger te onderzoeken. Ze zijn prooidieren van wolven, coyotes, poema's, wolverines, lynxen en grizzlies. Sterfte onder herten wordt echter door 75% veroorzaakt door aanrijdingen met auto's en treinen.
mule deer mule deer: lijkt wel op bovenstaand hert, maar heeft wat grotere oren en z'n staartje is niet helemaal wit maar heeft een donker uiteinde. De 'mule deer' komt vaker voor dan de white-tailed deer; wij zagen deze veelvuldig om en in Waterton National Park, juist in het gebied waar de prairies abrupt overgaan in bergen. Beide hertensoorten kunnen trouwens met elkaar kruisen. Sterfte onder herten wordt door 75% veroorzaakt door aanrijdingen met auto's en treinen.
bighorn sheep bighorn sheep: het symbool van Banff National Park, makkelijk te herkennen aan de lichtbruine hoorns en een wat lichtbruine/grijzige vacht. Een volwassen ram heeft een schouderhoogte van zo'n 1 meter hoog en hoorns die in spiraalvorm naar voren steken. De vrouwtjes hebben ook hoorns, maar minder spectaculair en curven naar achter. Gras is het voornaamste voedsel, en in de winter zoeken ze voedsel op plekken waar de sneeuwlaag niet al te dik is. Leefgebied is de Rockies.
mountain goat mountain goat: ze zijn wit en hebben zwarte hoorns. Ze leven in kleine groepen op hogere berghellingen en zijn voornamelijk graseters. Deze berggeit is een meester in het beklimmen van kliffen en bergrichels. Hun hoeven en spieren zijn perfect aangepast aan hun leefomgeving. Veel dieren komen om bij lawines en zeer strenge winters. Ze zijn favoriete prooidieren van poema's en steenarenden. Naar schatting komen in de nationale parken van de Canadese Rockies zo'n 1600 exemplaren voor.
American badger American badger: de das heeft grote klauwen en is sterk, daarmee kan ie snel graven. Hij heeft korte poten en een beetje plat lijf. Het beest is zeer beweeglijk, we zagen 'm voortdurend rennen. Ze houden van de prairies en 'foothills', waar ze lekker kunnen graven naar prooidieren. Wij zagen deze das in Waterton Lakes NP, in de 'bison paddock', een afgesloten stukje 'foothills' waar een kudde bizons leeft. Leuk beest om te zien, moeilijk te fotograferen.
 bever beaver: bevers zijn erg leuk om te bekijken. Dat doe je ´s ochtends vroeg of ´s avonds laat, dan verlaten ze hun burcht en gaan ze eten en werken aan hun bouwwerken. Wij zagen ze in Estes Park (in het plaatsje zelf) en in Maroon Lake. Hun aanwezigheid zie je vrij gemakkelijk door een aantal opvallende kenmerken, zoals dode bomen en struiken plus aangelegde dammen met verhoogde waterstand plus een burcht (al of niet goed in het zicht). Ze leven in kleine familiegroepen van vijf of zes dieren, met een volwassen paar en hun jongen.
hoary marmots hoary marmot: dit grote lid van de knaagdierenfamilie leeft op wat grotere hoogten in de bergen en verstopt zich in holen om en rond rotskeien. Het voedsel bestaat uit grassen, bladeren, bloemen en bessen. De marmot kan ten prooi vallen aan een grizzly, lynx of een steenarend. De marmot overleeft de winter door te slapen, en doet dit in de Canadese Rockies zo'n 9 maanden per jaar! Leefgebied is het hooggebergte van de Rockies, Coast Mountains en de bergen op Vancouver Island.
rabbit rabbit: bekend in eigen land, het konijn. Wij hebben de afgelopen jaren in Canada niet veel konijnen gezien, eigenlijk alleen maar in de zuidelijke Rockies. De grootte zit tussen de pika en de haas, zo'n 30 tot 45 cm De achterpoten van een wild konijn zijn langer dan van een tamme en door hun bruine kleur vallen ze ook minder op. Ze eten vooral gras, planten, schors en twijgen van jonge struiken. Er zit voldoende sap in hun eten en daarom hoeven ze nauwelijks te drinken.
red squirrel red squirrel: dit is een echte boomeekhoorn, komt veelvuldig voor in subalpine bossen. Z'n vacht is wat donker, roodachtig bruin met wat lichter aan de onderkant. Het uiteinde van z'n staart is zwart. In tegenstelling tot grondeekhoorns (zie hieronder) is deze eekhoorn erg schuw en niet benaderbaar voor mensen. Als je in het bos loopt en je wordt gespot, zal ie duidelijk laten merken dat je in beeld bent. Deze eekhoorn eet schors, bessen, paddestoelen, zaden en insecten en houdt geen winterslaap.
Columbian ground squirel Columbian ground squirrel: nu volgt hieronder een aantal grondeekhoorns. Hiernaast één van de meest voorkomende, die staat vaak rechtop bij zijn hol om de omgeving af te speuren. Je ziet ze vaak in grotere kolonies en bij gevaar hoor je ze elkaar waarschuwen (een hoge "yeeek"). De Columbian ground squirrel is het favoriete voedsel van haviken, coyotes en grizzlies.
golden-mantled ground squirrel golden-mantled ground squirrel: dit is ook een grondeekhoorn, maar dan met een gestreepte rug (twee witte strepen met zwarte randen, die vanachter hun oren beginnen). Deze golden-mantled ground squirrel is de favoriete prooi van veel roofdieren. In de zomer leggen ze voedselvoorraden aan en in de winter houden ze voor een periode van 6 maanden hun winterslaap.
least chipmunk: dit is één van kleinste leden van de knaagdierenfamilie. Ze hebben vier wat grijzige strepen met zwarte randen over hun rug die lopen vanaf hun neus tot aan de staart. Ze zijn vrijwel constant in beweging om niet ten prooi te vallen aan roofvogels of coyotes en beren. Ze eten insecten, zaden, bloemen en jonge scheuten.
pika pika: weer een knaagdier, maar deze laat zich niet veel zien. Ze komen voor in grote rotspartijen en zijn overdag actief, en eten grassen, bladeren en bloemen. Ze houden geen winterslaap, maar overleven de koude winters door onder de sneeuw op zoek te gaan naar hun in de zomer aangelegde voedselvoorraden. Grote rotspartijen kunnen het onderkomen zijn van talloze pika's, die om de beurt de wacht houden en alert zijn op gevaar. Hun karakteristieke 'eeeep' waarschuwt soortgenoten voor gevaar. Vooral arenden, haviken en marters jagen op ze.
bald eagle eagles: in West Canada komen twee soorten arenden voor, de zeearend (bald eagle) en de steenarend (golden eagle). Het zijn grote roofvogels met brede vleugels, stevige snavels en scherpe klauwen. De steenarend komt in het hooggebergte voor, waar het jaagt op knaagdieren, jonge herten of geiten. Het dal bij Banff en Canmore ligt in een belangrijke vliegroute, waarbij ze in maart naar het noorden vliegen en eind september weer zuidwaarts gaan. De zeearend aan de kust van Canada en USA is gemakkelijk te herkennen aan z'n witte kop en gele snavel. Zijn witte kop komt pas na z'n jeugd tevoorschijn. Het gaat heel goed met de zeearend, je ziet ze aan de kust dan ook veelvuldig.
osprey osprey: ook wel vishavik genoemd; leeft langs meren en rivieren in bergachtige omgevingen. Een paartje blijft voor een leven lang bij elkaar en zoekt in het voorjaar dezelfde broedplaats op. Ze overwinteren in Centraal- en Zuid-Amerika en worden veelvuldig gezien in de Athabasca Valley, de Vermilion Lakes, de Bow Valley, rondom Lake Louise en Emerald Lake. Ze zijn een maatje kleiner dan arenden en hebben een spanwijdte van 1.5 meter.
orca orka's: komen vanaf juli - september veel voor in de nauwe Johnstone Straigt (noordoosten Vancouver Island), dat op sommige plekken niet meer dan een paar honderd meter breed is. Hier komen de zalmen bijeen om de rivieren op te gaan. Orka's kunnen zich hier makkelijk voeden met de zalmen. Ook aan de zuidkant van Vancouver Island leeft een vaste groep. Vroeger werd er veel op orka's gejaagd door vissers, nu zijn ze beschermd. Vervuiling en andere menselijke activiteiten hebben grote invloed op hun aantallen.
harbour seal seal: de zeehond voelt zich als een vis in het water. Ze kunnen verschillend gekleurd zijn, deze is wat donker en gespikkeld. Op het land bewegen ze zich heel wat moeizamer. De mannetjes wegen tot zo'n 140 kg, de vrouwtjes iets meer dan de helft van de mannetjes. Komen aan de westkust algemeen voor, met hun koppies net uit het water of luieren op rotsen. Eten voornamelijk vis, ze zijn zeer behendig om zalmen uit de netten van de vissers te halen. Hun aantallen nemen toe.
Steller Sea Lions sea lion: er zijn aan deze westkust twee verschillende soorten zeeleeuwen, Steller en California. Dit zijn Stellers, daarvan is een gezonde BC-populatie van zo'n 18.000 dieren en een zuidelijk Alaska populatie van 20.000 dieren. De derde groep Stellers, die van de North Pacific, zijn bedreigd. De vrouwtjes wegen gemiddeld 250 kg, de mannetjes 550 kg. De California zeeleeuwen planten zich ten zuiden van BC voort, zijn kleiner en fijner. Na de geboorte van de jongen vertrekken de bulls naar het noorden, de vrouwtjes komen niet zo noordelijk.

top

 

 

Wolven
Wolven spreken (bijna) iedereen tot de verbeelding: ze zijn hét symbool van wildernis, avontuur en overleven in de zwaarste omstandigheden. Op het Noord-Amerikaanse continent komen wolven voor in Alaska, Canada (met name de Rocky Mountains), Yellowstone en Glacier NP en nog wat andere noordelijke staten. Maar wolven laten zich zelden zien, tot aan januari 1995 werden er zelden wolven gezien. Sindsdien worden er echter elke dag wolven gespot, en wel in Yellowstone. Het besluit om opnieuw wolven uit te zetten in Yellowstone was moedig en gedurfd. In 1995 zijn 14 wolven in Canada gevangen en uitgezet, in 1996 waren dat er 17. Totaal zijn dus 31 wolven uit Canada in Yellowstone uitgezet, inmiddels leven er meer dan 150 in Yellowstone. De beste plek om ze daadwerkelijk te zien is in de Lamar Valley.

In het reisverslag USA 2011 heb ik een drietal specials over wolven geschreven, met zo'n beetje alle relevante informatie over wolven (in Yellowstone) die je wilt weten. De eerste wolvenspecial vind je op 14 augustus 2011, de dag dat wij voor het eerst in ons leven wolven in het wild hebben gezien. Dat vergeet je nooit.

Zonder twijfel is Yellowstone de beste plek (ter wereld) om wolven te zien. Sta vroeg op en rijd naar Lamar Valley en sluit je aan bij de wolf watchers. Let speciaal op de gele auto van Rick McIntyre, hij is verbonden aan het Wolf Project en volgt de wolven. In de zomermaanden begint het rond 6:00, boek dus een overnachting niet te ver van Lamar Valley: Cooke City, Silver Gate, Roosevelt Lodge en de campgrounds bij Lamar Valley zijn ideaal, dan is het hoogstens een half uurtje rijden. Ter plekke sluit je je aan bij de wolf watchers, vraag of recent wolven zijn gezien, waar, wanneer. Als er wolven zijn te zien, vraag of je door hun spotting scoops mag kijken, dan heb je de wolven het mooist in beeld.

We hebben ook wolven in de Hayden Valley gezien. Dat kwam doordat er een karkas van een bizon in de Yellowstone River lag, een gelukje dus. Op zo'n karkas komt veel wildlife af: raven, arenden, beren en wolven. Trek er tijd voor uit om een karkas in de gaten te houden, eten en drinken mee, verrekijker paraat en fototoestel met flinke zoom gereed.

wolf watchers

Wolven zien:                                                                                                                                      hierboven: wolven spotten in Lamar Valley
tips voor wolven spotten:
  • sta vroeg op, probeer in de zomermaanden om 6:00 in Lamar Valley te zijn
  • 's ochtends vroeg heb je daar 60% kans om een wolf te zien, 's avonds vanaf 18:30 zo'n 40% kans
  • zoek de groep wolf watchers en ga erbij staan, ze zijn er elke ochtend
  • een goede verrekijker, wij hebben sterkte 10 x 50, prima bevallen
  • foto's nemen van een wolf is moeilijk, sowieso een sterke zoomlens (mijn camera zoomt tot 720 mm)
  • 's ochtends vroeg dik aankleden: je zit op 2.400 m en het kan vriezen, dus thermisch ondergoed en een aantal lagen kleding
  • neem koffie of thee mee in de thermoskan, lekker om wat warms te drinken
  • en verder veel geduld en wat geluk...

top

 

 

Beren

Beren fascineren: hun kracht, het gevaar, hun snelheid. Angst voor beren zit in onze genen en waar de populatie aan mensen toeneemt, daalt het aantal beren of verdwijnen ze helemaal. In Noord Amerika komen drie soorten voor: de 'grizzly bear', 'black bear' en de 'polar bear'. In BC en de Rockies leven grizzlies en zwarte beren.

Op zich kun je beide soorten goed uit elkaar houden, maar het is verwarrend dat een zwarte beer ook bruin van kleur kan zijn. Een grizzly is groter, maar soms heeft een zwarte beer het formaat van een grizzly. Nogal wat mensen menen een grizzly te zien, terwijl ze feitelijk een zwarte beer zien. Wat onderscheidt nu een grizzly beer van een zwarte beer?

grizzly
  • heeft een bult ('hump') op de schouder; lijkt daar dan ook hoger dan bij z'n kont;
  • kleine, beetje ronde oren;
  • een korte snuit komt uit z'n ronde kop;
  • grote, zichtbare klauwen;
  • gewicht: zo'n 130 - 400 kg
  • lengte: 1.80 - 2.50 m
  • voedsel: 10% vlees, 5% vis (langs de kust veel meer), 80% vegetatie en 5% insecten;
  • leefgebied volwassen mannetje: 1000 - 2500 km²;
  • geschat op enkele duizenden.

 

zwarte beer
  • geen bult bij z'n schouder; lijkt bij z'n kont hoger dan bij z'n schouder;
  • wat grotere, langere oren;
  • snuit en voorhoofd in een meer rechte lijn;
  • donkere, bijna onzichtbare klauwen;
  • gewicht: 90 - 250 kg
  • lengte: 1.20 - 1.90 m
  • voedsel: 15% vlees, <1% vis (langs de kust veel meer), 75% vegetatie, 10% insecten;
  • leefgebied van volwassen mannetje: 100 - 475 km², meer laag gelegen gebied;
  • in Canada geschat op 300.000 en in de USA 200.000.

 

Beren zien:

Je kunt het best 's ochtends vroeg of na het avondeten een rondje rijden om beren te spotten. Wij doen dat vaak na het avondeten, zo tussen 20:00 en 21:00, en zien daarbij redelijk veel beren. Het is dan natuurlijk handig om te weten wat de beste plekken zijn en na onze vakanties kennen we een aantal mooie spots:

waar wij ze zagen:
  • op de Bow Valley Parkway overdag nauwelijks,'s avonds af en toe, ook grizzlies;
  • de Icefields Parkway ook hier moet je overdag wat geluk hebben, wij zagen zowel grizzlies als zwarte beren;
  • Highway 1 tussen Banff en Lake Louise en Field: ook overdag zagen we hier zwarte beren en grizzlies;
  • het Wells Gray Park ligt veel lager dan de Rockies, je ziet met name zwarte beren in het voorjaar, daarna trekken ze hoger;
  • de Maligne Valley in Jasper NP is in de zomermaanden een hotspot, eigenlijk direct al vanaf het begin tot aan Maligne Lake;
  • de Red Rock Parkway in Waterton NP is ook een hotspot, de hele zomer lang kun je 's avonds beren zien, ook grizzly beren;
  • in Glacier Park (USA) is Many Glacier een hotspot: grizzlies met de verrekijker vanaf de parkeerplaats en zwarte beren langs de weg
  • in Yellowstone veel grizzlies gezien, zowel langs de weg als tijdens het wandelen, ook wel wat zwarte beren
  • in Grand Teton alleen zwarte beren gezien, met name bij Signal Mountain Lodge
  • op Vancouver Island zijn alleen zwarte beren, geen grizzlies
  • in Manning Park zagen wij ooit onze eerste zwarte beer, dat vergeet je nooit
  • in en rond Whistler leven ook veel beren, kijk vooral bij de 10 km lange weg naar Olympic Park, een hotspot, na het voorjaar trekken ze hoger de bergen in

top

 

 

Het klimaat: wat is de beste reistijd?
  1. de kustregenwouden;
  2. de bergen aan de kust;
  3. de Rocky Mountains.
(1) De kuststrook van regenwouden
De kust van British Columbia (BC) is bekend om zijn overvloedige regenval en regenwouden. Dit gebied omvat de kuststrook vanaf Vancouver, Vancouver Island en noordelijk tot aan Prince Rupert. Aan de kust loopt het een tiental kilometers landinwaarts, totdat je in het bergklimaat komt van de Coast Mountains. Alleen in het zuidoostelijke deel van Vancouver Island valt niet zoveel regen (van Victoria tot aan Campbell River). Langs de kust van BC valt in de periode van november tot en met maart de meeste regen van heel Noord-Amerika: gemiddeld meer dan 2.500 mm. De temperatuur aan de kust is zelden lager dan het vriespunt, en in de zomer komt het zelden hoger dan zo'n 25°C. En ook in de zomer kan het flink regenen, hoewel het zuidelijker droger is dan in het noorden. De strook boven Vancouver tot aan Powell River heet niet voor niks de 'Sunshine Coast', met zomers vergelijkbaar als die in Nederland. Maar vaar je bijvoorbeeld door de Inside Passage, de boottocht Prince Rupert - Port Hardy, houd dan rekening met bewolking en regen, want hier is het gemiddeld genomen niet zo zonnig. Dat gematigde klimaat met veel regen zorgt ervoor dat bomen het hele jaar kunnen groeien en dat er nauwelijks bosbranden ontstaan: hier staan dan ook de hoogste en oudste bomen, van wel 70 meter hoog en 800 jaar oud.
(2) De bergen aan de kust: de Coastal Mountains (met o.a. de North Cascades en Whistler)
Wie steeds hoger de bergen intrekt, ziet eerst de boomgrens (de 'timberline'), waar naaldbomen plaatsmaken voor bergweiden ('meadows') en lage struiken ('krummholz') en vervolgens alleen nog maar rots en sneeuw. Boven de boomgrens wordt het ook wel de alpiene zone genoemd, het gebied onder de boomgrens met afwisselend bomen en weiden is de subalpiene zone. Dus hoe hoger je komt, des te meer neemt de bebossing af, en aan de noordhellingen is dat lager dan aan de zuidhellingen waar de zon zorgt voor wat hogere temperaturen. In de Coast Mountains ligt de boomgrens op 1.650 m, de laagste van heel BC. Gemiddeld valt hier in de winter zo'n 20 meter sneeuw, en pas eind juni is al die sneeuw verdwenen, zodat het groeiseizoen kan beginnen. Het (berg)wandelen op of boven boven de boomgrens kan dan ook pas echt vanaf eind juni, tot die tijd zijn veel paden nog met sneeuw bedekt en is het heel lastig lopen. Juli en augustus zijn echt de zomermaanden, vanaf september neemt de kans op lage drukgebieden vanaf zee weer toe.
(3) De Rockies
De zomerse omstandigheden in de bergen zijn kort, niet meer dan 2½ maand. En statistieken wijzen uit dat het op 1/3 van de zomerse dagen regent. Juli is over het algemeen het warmst, met gemiddelden van 24 graden. Augustus kan ook warm zijn, maar is dat meestal niet. In juni kan het al 20 graden worden, met 's nachts nog steeds rond het vriespunt. September is meestal warmer dan mei.

Hier een schets van hoe het gemiddeld verloopt: vanaf half mei wordt het lente in de Canadese Rockies, maar er is dan wel gewoon sprake van nachtvorst. In de dalen kan de temperatuur al oplopen tot zo'n 12°C tot 20°C. Meestal kent de maand mei wel een week of twee à drie met zonnige dagen. Juni is vaak de slechtste maand, met veel regen en koelere dagen dan in mei. Vanaf juli wint de zon echt aan kracht en wordt het warmer, de zomer begint. Rond 15 juli kan er een dipje zijn (met soms wat sneeuw), maar de weken daarna is het volop zomer waarbij de temperatuur tot boven de 30 graden kan stijgen. Dit duurt meestal wel tot halverwege de maand augustus, waarbij de periode van 12 tot 17 augustus bekend staat dat er ook wel wat sneeuw kan vallen. In andere jaren duurt het zomerse weer tot aan september, maar de nachttemperatuur begint dan al wel te zakken. Vanaf september kunnen echt forse sneeuwbuien vallen en dringt koude lucht de bergen in, waarna de kans vanaf half september weer toeneemt op een Indian Summer: een periode van droge, koele dagen, mooie herfstkleuren en geen muggen of andere insecten. Ook dit kan enkele weken duren, daarna begint de winter echt.

 
De beste reistijd. De kans op mooi weer is het grootst in de zomermaanden juli en augustus: met zon en de minste kans op regen. Nadeel is dat het dan duurder en drukker is dan in het voor- of naseizoen. Maar de drukte is ook wat je gewend bent: vergeleken met de Alpen in de zomer is het nog steeds een oase van rust op de wandelpaden. Liefhebbers van beren krijgen in het voor- en naseizoen meer kans om ze ook echt te zien, voor andere toppers van wildlife geldt dat niet, die zie je ook volop in het hoogseizoen, zoals orka's, vis- en steenarenden en herten. Houd er rekening mee dat de maand juni gemiddeld genomen het slechtste weer kent, slechter dan mei of september. De zon is al krachtig en verdampt al het vocht van de afgelopen winter, waardoor wolken en regen ontstaan. Wij kiezen voor juli en augustus: alle wandelpaden zijn dan begaanbaar en er is grote kans op goed wandelweer. In welke periode je ook gaat, wees op alles voorbereid: zon, warmte, regen, sneeuw en koude. Wij hebben afgelopen jaren in juli zowel een hittegolf meegemaakt als sneeuw. Alles is dus mogelijk.
actuele weersverwachting in enkele parken:
Banff NP Jasper NP Yoho NP Pacific Rim NP Waterton Lakes Glacier NP (USA)

top

 

 

Overzicht van onze wandelingen  (per park en alfabetische volgorde)
locatie naam van de wandeling afstand stijging datum waardering
Banff National Park Boom Lake 10.2 km 171 m 12 juli 05

-

  Bow Hut 12.8 km 270 m 16 juli 08

  Citadel Pass 18.6 km 700 m 27 juli 09
  Eiffel Lake 11.2 km 405 m 12 juli 08
  Healy Pass 14.8 km - 11 juli 08
  Helen Lake   14 km 550 m 15 juli 08
  Lake Minnewanka   12 km 100 m 28 juli 09
  Mosquito Lake    18 km 472 m 28 juli 05
  Nigel Pass 14.4 km 335 m 18 juli 08
  Paradise Valley 20.3 km 230 m 5 juli 08
  Parker Ridge      4 km 272 m 17 juli 05
  Plain of Six Glaciers + Big Beehive    17 km 732 m 14 juli 05
Coast Mountains Brandywine Falls Loop    10 km  50 m 6 aug 12
  Cheakamus Lake    14 km - 27 juli 06
  Flute Summit    11 km 200 m 24 juli 06
  High Note (plus 740 m dalen)    11 km 360 m 2 aug 12
  Joffre Lakes    11 km 400 m 26 juli 06
  Joffre Lakes    11 km 400 m 4 aug 12
  Overlord Trail   5.5 km 100 m 3 aug 12
Glacier NP / USA Cracker Lake 19.6 km 347 m 2 aug 09
  Cobalt Lake 18.2 km 429 m 9 aug 09
  Firebrand Pass    14 km 569 m 8 aug 09
  Grinnell Lake   8.8 km 350 m 16 juli 07
  Grinnell Glacier (niet tot einde vanwege sneeuw)    12 km 350 m 10 juli 07
  Grinnell Glacier 18.4 km 518 m 3 aug 09
  Haystack Butte 10.9 km 200 m 6 aug 09
  the Hidden Lake   9.6 km 370 m 14 juli 07
  the Hidden Lake Lookout     5 km 200 m 7 aug 09
  Iceberg Lake    16 km 372 m 11 juli 07
  Otokomi Lake    16 km 579 m 12 juli 07

-

  Piegan Pass 14.4 km 524 m 5 aug 09
  Upper Two Medicine Lake 15.5 km   84 m 15 juli 07
Grand Teton NP Cascade Canyon 14.5 km 335 m 6 aug 11
  Garnet Canyon    16 km 900 m 23 aug 11
  Hermitage Point 15.1 km 300 m 4 aug 11
  Leigh, Bearpaw & Trapper Lakes 13.5 km - 5 aug 11
  Two Ocean Lake plus Grand View Point 14.5 km 258 m 7 aug 11
Jasper NP Bald Hills 10.6 km 630 m 19 juli 08
  Beaver and Summit Lakes    12 km  77 m 21 juli 08
  Cavell Meadows  8.5 km 447 m 20 juli 05
  Skyline Trail (stukje)     8 km - 19 juli 05

-

  Valley of Five Lakes   4.3 km  80 m 26 juli 05
  Valley of Five Lakes  (deze hebben we 2x gelopen)   4.3 km  80 m 20 juli 08
  the Whistlers     2 km 100 m 21 juli 05
Kananaskis Country Burstall Pass    14 km 370 m 4 juli 08
  Chester Lake 12.5 km 500 m 6 juli 08
  Headwall Lakes 16.0 km 430 m 25 juli 09
Kootenay NP Stanley Glacier 11.2 km 484 m 13 juli 05
North Cascades Grasshopper Pass   16 km 305 m 22 aug 12
  Heather & Maple Pass 11.6 km 608 m 21 aug 12
  Silver Lake 14.8 km 550 m 20 aug 12
  Windy Pass   12 km 300 m 19 aug 12
Rocky Mountain NP Mills Lake   12 km 350 m 18 aug 13
  bij Aspen: Crater Lake (Maroon Bells Area)   10 km 150 m 27 aug 13
Vancouver Island e.o. East Sooke Regional Park     5 km 100 m 12 aug 12
  Kwai Lake Loop (Strathcona PP)   16 km 250 m 8 aug 12
  Pacific Rim NP - Long Beach   12 km - 6 aug 06
  Quadra Island - Newton Lake Trail (Small Inlet PP)   13 km - 1 aug 06
  Quadra Island - Shellalligan Pass     5 km - 3 aug 06
  Quadra Island - Inland Lake   13 km - 30 juli 06
  Ucluelet - Wild Pacific Trail     4 km - 5 aug 06
  Upper Myra Falls (Strathcona PP)     6 km 100 m 10 aug 12
Waterton Lakes NP Bertha Lake    15 km 475 m 30 juni 07
  Crypt Lake 17.4 km 690 m 3 juli 07
  Rowe Lakes 13.2 km 570 m 1 juli 07
  Snowshoe Trail + Red Rock Canyon  9.9. km - 2 juli 07

-

  Wall Lake 11.6 km 115 m 4 juli 07
  Waterton Lakeshore 15.8 km 300 m 11 aug 09
Yellowstone NP Beartooth High Lakes (in de Beartooth Range)    12 km 100 m 13 aug 11
  Hayden Valley    16 km 100 m 20 aug 11
  Heart Lake Geyser Basin 13.6 km - 8 aug 11
  Lamar Valley    10 km 150 m 14 aug 11
  Lake Fork (in de Beartooth Range)    16 km 400 m 15 aug 11
  Mt. Washburn 10.2 km 427 m 19 aug 11
  Mystic Falls  6.4 km 305 m 9 aug 11
  Old Faithful + West Thumb Geyser     7 km - 11 aug 11
  Pelican Valley   16 km - 10 aug 11
  South Rim Trail: Grand Canyon of the Yellowstone     4 km 150 m 18 aug 11
  Storm Point Nature Trail + Mud Volcano     3 km 100 m 12 aug 11
Yoho NP Emerald Lake     5 km - 29 juli 05
  Emerald Basin 11.2 km 248 m 14 juli 08
  Iceline    17 km 675 m 13 juli 08
  Lake O'Hara - Lake Oesa - Yukness Ledge - Opabin Lake 11.1 km 235 m 7 juli 08
  Lake O'Hara - Wiwaxy Gap - Huber Ledges - Lake Oesa   8.7 km 500 m 8 juli 08
  Lake O'Hara - Lake McArthur      7 km 216 m 9 juli 08
  Lake O'Hara - Grandview Odaray - Lake McArthur 10.5 km 600 m 29 juli 09
  Lake O'Hara - Wiwaxy Gap  - Lake Oesa - Opabin Lake 11.3 km 500 m 30 juli 09
  Lake O'Hara - Linda Lake 10.6 km 100 m 31 juli 09
  Sherbrooke Valley    14 km 334 m 27 juli 05
  Yoho Valley    14 km 100 m 15 juli 05
Wells Gray PP Chain Meadow Trail    17 km 200 m 22 juli 05
  Helmcken Falls     8 km - 23 juli 05
  Trophy Mountain Trail    12 km 350 m 24 juli 05
Mount Robson PP Kinney Lake    10 km 140 m 25 juli 05
Mount Seymour PP Mount Seymour      8 km 342 m 22 juli 06
San Juan Island Lime Kiln Park en American Camp  5.7 km - 14 aug 12
Fernie Summer Road     5 km 350 m 6 juli 07

-

  Polar Peak   11 km 350 m 7 juli 07
  Island Lake  2.2 km - 8 juli 07
TOTAAL   1145.5 km 27265 m    
 

Totaal gelopen: 1.145,5 km    |    en 27.265 hoogtemeters gestegen = 3x vanaf zeeniveau de Mount Everest beklommen

top

 

 

                                                

Als je onze reisverhalen hebt gelezen, weet je dat wij grote fans zijn van Earls. De keten van Earls bevat meer dan 50 restaurants in het westen van Canada en de USA. De oprichter is Leroy Earl Fuller; zijn eerste restaurant opende hij in Montana (USA) in 1954. Dat was nog niet echt een Earls zoals we die nu kennen; de eerste echte Earls is een restaurant in Edmonton in 1982. Wat maakt Earls nu zo bijzonder? Ten eerste omdat er veel 'locals' komen, en dat is altijd een goed teken: over de kwaliteit van het eten, de prijs en de sfeer. Daarnaast is er goede service en vlot personeel (in de grotere steden vooral jong en mooi). Wij hebben vanaf 2002 zestien filialen bezocht, waaronder alle Amerikaanse. De basis is de Noord Amerikaanse keuken (burgers, steaks, vis), verder Oosters (spicy woks) en pizza's en pasta's. Smullen hoor!

       
299 Banff Avenue

Earls Banff

2nd Floor-600 Patricia Street

 Earls in the Rockies (Jasper)

1440 East Central

Earls Prince George

1199 Government Street

Earls Victoria

315 8th Avenue SW

Earls Bankers Hall (Calgary)

1110 - 16th Avenue NW

Earls 16th Avenue (Calgary)

1185 Robson Street

Earls Robson (Vancouver)

220/221 - 4295 Blackcomb Way

Earls Whistler

10640 MacLeod Trail SE

Earls Willow Park (Calgary)

1667-8882 170 Street (West Edmonton Mall)

 Earls Bourbon Street (Edmonton)

203-13th Street South

Earls Lethbridge

100 - 2980 Island Highway North

Earls Nanaimo

Earls Seattle Bellevue Lincoln Square

Earls Seattle Bellevue

 1600 Glenarm Place, Suite 140, Denver

Earls Denver Glenarm

 Suite100 - 201 Columbine Street, Denver

Earls Denver Cherry Creek

 8335 Park Meadiows Center Drive, Lone Tree, Denver

Earls Denver Park Meadows

top

 

 

Fotografie

Ik krijg veel complimenten en vragen over de foto's op de site. Alle foto's op de site zijn gemaakt met een Fujifilm FinePix. Daarvan heb ik verschillende exemplaren (gehad): de S5000, HS20EXR, F70EXR, F550EXR en F770EXR. Niet meer in bezit: de S9500, S1800, S8000fd en HS10.

Fuji camera's

Fujifilm FinePix HS20EXR                                                    Fujifilm FinePix F550EXR

top